Met de Aekingahof als uitvalsbasis is wandelen in en om Appelscha een gezonde en ultieme beleving.

De natuurgebieden rond Appelscha zijn voor liefhebbers een unieke ervaring en er zijn dan ook vele mogelijkheden om de natuur op een gezonde manier te ontdekken. Er zijn vele wandelroutes te verkrijgen en een bekende natuurliefhebber / schrijver Karst A. Berkenbosch uit Oudehorne, heeft meerdere boeken geschreven over de natuurgebieden in de "Stellingwerven". Een ervan is "Koffie met appelgebak wandelroutes" waarin 15 verschillende routes worden beschreven waar op het eind altijd de mogelijkheid is om met koffie en appelgebak te besluiten. Tevens schreef hij "Banjeren" en "Wat West is". Mensen die in cultuur ge├»nteresseerd zijn kunnen het boek "Kunstwerken aan de Weg" aanschaffen. Hierin staan alle beelden van Ooststellingwerf.

Boeken van Karst A. Berkenbosch zijn te koop bij het Informatiecentrum aan de Boerenstreek samen met andere routes die ook bij het Bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer in Terwischa verkrijgbaar zijn.

Verder zijn er verschillende andere mogelijkheden:

Vanaf het bezoekerscentrum start het zo bekende " familiepad".
Het familiepad in de boswachterij Drents-Friese Wold is volledig verhard. Het ommetje rond het bezoekerscentrum is geschikt voor families met kinderwagens en mensen die slecht ter been zijn. Er zijn ook voorzieningen voor doven en slechthorenden, voor blinden en slechtzienden en gebruikers van een rollator, scootmobiel of rolstoel. Lengte: 2,2 km. Naast een speciale folder voor doven is er bij de balie van het bezoekerscentrum ook informatie beschikbaar in braille en op cd.

Wandelingen met een duidelijke markering:
Voor een fijne wandeling bent u in de omgeving van Appelscha aan het goede adres. Tientallen wandelroutes leiden u langs de mooiste plekjes van dit gebied. De startpunten zijn vaak vanaf de verharde wegen via een handwijzer met kleur en lengte van de route aangegeven. De routes worden gemarkeerd door paaltjes met een duidelijke gekleurde markering.